maandag 25 februari 2008

Moeder-maffia en parkeerterreur

Elke schooldag zie ik ze weer staan. Elke schooldag, het godganse jaar door. En elke dag opnieuw heb ik nóg meer zin om wielklemmen aan hun auto’s te bevestigen.
Ik heb het over de ouders die de kinderen naar school brengen, en zo in onze buurt een totale verkeerschaos veroorzaken. Om de doodeenvoudige reden dat maar liefst 90% van deze aso-ouders kindlief met de auto komt afleveren bij school.
Met name moeders (met hun "happy-family"-auto) maar ook een enkele vader (met z’n aso-bak) of zelf oma’s en/of opa’s (die toch helemáál beter zouden moeten weten!).

Lekker veilig met de auto, zou je meteen denken. Maar dan voeg ik er gelijk aan toe: ook héééééééél errug leuk voor de buurt (niet dus!).
Als je rond die tijd een parkeerplek zoekt, omdat je toevallig al vroeg ergens heen moest: helaas, de moedermaffia heeft je parkeerplek al ingepikt!
Moet je rond die tijd vertrekken (naar je werk of elders), dan mag je best een minuut of 5-10 extra rekenen. Mij persoonlijk is het al meerdere malen gebeurd dat ik mijn auto uit de parkeerhaven wilde rijden, maar dat er een asociale glazenwasser of ander ouderfiguur zijn/haar auto pontificaal achter de mijne had gezet. En ik dus vastgeparkeerd stond.
Als je er dan wat van zegt, dan kijken ze je aan alsof ze achterlijk zijn, en halen daarna hun schouders op. En soms beginnen ze je uit te schelden alsof jij degene bent die hún wagen heeft vastgeparkeerd. Fatsoen? Ho maar!

Samengevat: de ouders van tegenwoordig zijn nét zo asociaal als de jeugd van tegenwoordig (de positieve uitzonderingen die de kids te voet komen brengen, buiten beschouwing gelaten).
Hoe willen zulke ouders eigenlijk het goede voorbeeld geven aan hun koters, vraag ik me dan af.
Vind je het gek dat de kinderen tegenwoordig te lui en te vadsig zijn om een stuk te lopen?! De ouders geven altijd het voorbeeld!!! Met andere woorden: de ouders van tegenwoordig zijn dus óók gewoon lui en vadsig.

Als je je kind altijd met de auto naar de basisschool-om-de-hoek brengt, nou dan wil ik niet weten hoe gemakzuchtig het kotertje op latere leeftijd wordt…
Even naar de bakker (maar dan wel met de brommer), een boodschap in de supermarkt halen (maar dan wél met de auto van pa…
Of gaat moeder maar zélf de boodschappen doen, omdat zoon- of dochterlief met zijn/haar luie kloten te lamlendig is om überhaupt nog iets uit te voeren (behalve voor de TV hangen)?

Ben jij géén ASO-ouder? Dan sta je 15 minuten vroeger op, en breng je je koter TE VOET NAAR SCHOOL!!!


P.S.: Over normen en waarden gesproken, meneer Balkenende: als u daar ook maar 1 letter van meent, dan gaat ú er ook maar werk van maken dat zo’n toestanden niet (meer) kunnen voorkomen in een Jan Doorsnee-wijk (met 30-kilometer-zone).
Als ouders nog niet eens meer het fatsoen hebben om de parkeer-terreur draaglijk te houden voor de buurtbewoners… nou, dan moet het kabinet dat maar doen (oftewel: fatsoensnormen opleggen).

donderdag 14 februari 2008

Valentijnsdag

Vandaag, 14 februari, is het Valentijnsdag. Een dag vol liefde en uitingen van liefde.
De liefde is misschien het grootste cadeau dat we hebben gekregen als mensheid. Het is de knuffel die je je kinderen geeft, de zoen van je partner. De (oprecht gemeende) hand op de schouder van een collega (zonder verdere bijbedoelingen).

Mijn moeder is jarig op deze mooie dag; ze wordt vandaag 65 jaar jong. Ze zorgde en zorgt altijd heel goed voor ons. We zullen haar sowieso in het zonnetje zetten op deze rood-en-roze-gekleurde donderdag, anno 2008.
14 februari is trouwens óók de verjaardag én sterfdag van Ischa Meijer.

Liefde is waarschijnlijk het meest bezongen thema in 2000 jaar popmuziek. Als ik een Valentijns-Top-40 zou moeten samenstellen, dan zou die er zó uitzien (willekeurige volgorde):

Benny Neyman – Waarom fluister ik je naam nog?
Celine Dion – My heart will go on
Cherry Wijdenbosch & Stef Bos – Ik geloof in jou
Chris de Burgh – Lady in red
Frans Halsema – Voor haar
Gloria Estefan – Can’t stay away from you
Henk Westbroek – Zelfs je naam is mooi
James Blunt – You’re beautiful
Kadanz – De dagen dat ik je vergeet
Kadanz – De zomers van verlangen
Kadanz – Intimiteit
Marco Borsato – Afscheid nemen bestaat niet
Paul de Leeuw & Simone Kleinsma – Zonder jou
Peabo Bryson & Regina Belle – A whole new world
Peter Schaap – Adem mijn adem
Peter Schaap - Vliegen wilde jij
Racoon – Love you more
René Klijn - Mr. Blue
Spandau Ballet – Through the barricades
Splitsing - Recht uit het hart
Stef Bos – Afscheid
Stef Bos - De dag zal komen
Stef Bos - De maan is niet eenzaam
Stef Bos - De macht van de muziek
Stef Bos - De radio
Stef Bos – De rivier
Stef Bos - De taal van mijn hart
Stef Bos - De tederheid (die telt)
Stef Bos - De veldslag
Stef Bos - Didi Mala
Stef Bos - Door de wind
Stef Bos - Duizend jaar
Stef Bos - Goed om hier te zijn
Stef Bos – Het zegt genoeg
Stef Bos - Ik heb je lief
Stef Bos – Jij bent voor mij
Stef Bos – Rue de Mouftard
Stef Bos – Tussen de liefde en de leegte
Stef Bos - Vroeg of laat
Stef Bos - Vuur
Als radiozender 100%NL nog suggesties zoekt…. Hier staat nog zóveel tussen wat ze nog nóóit gedraaid hebben en wat 100% van eigen bodem afkomstig is (’t is toch eeuwig zonde!!!).

Tot slot nog een tekst van Stef Bos, die ik heel treffend vind, wat betreft de band tussen moeder en kind.
Ik draag hem op aan mijn moeder, die (zoals eerder vermeld) op deze Valentijnsdag haar verjaardag viert…
Mam, van harte proficiat!

Het zegt genoeg
Mijn moeder denkt
Dat ik niet zie
Hoeveel zij om mij geeft
Maar ik heb met haar
Voor ik bestond
Al maandenlang geleefd
Het zegt genoeg
Als zij mij ziet
Het zegt genoeg
Meer zegt het niet
Ik zie haar voor me
In het donker
In een slapeloze nacht
Ongerust over mij
In een verre, vreemde stad
En ik voel opeens
Hoe alleen een mens kan zijn
Met de angst
Dat degene die je liefhebt
Ooit verdwijnt
En ik ben al zo lang weg van hier
Maar zij kijkt me aan
Ik lees haar gedachten
En ik zie dat zij mij
Nog steeds niet heeft laten gaan…

maandag 11 februari 2008

De stelling van de week

De beste manier van leren is doen!
Erik Gerritsen, kennisambassadeur en voormalig gemeentesecretaris Amsterdam

Als dit inderdaad zo is, dan is mijn tegenvraag bij deze:
waarom krijg je dan als jongere (van 20 – 39 jaar) met-middelbare-opleiding bij (overheids)instanties zo weinig kansen om jezelf te bewijzen, te dóen (zélfs nadat je een maatwerk-cursus hebt gevolgd)?????

zondag 3 februari 2008

Carnavalsterreur

De "drie dolle dagen" zijn weer aangebroken. Ik persoonlijk zit er niet bepaald op te wachten.
Want: op carnavalsmaandag tussen pakweg één en drie uur ’s middags, is er voor het "doorgaand verkeer" geen doorkomen meer aan. En dat in de hele provincie Brabant en Limburg.
En dan heb ik het nog niet eens over alle kinder-, en andere optochten, die de zondag ervóór plaatsvinden.

Bovendien vind ik carnaval je reinste verspilling van geld en grondstoffen (al die bomen die uiteindelijk omgezaagd worden voor de confetti, al die snoepjes, sinasappels en ander eetbare spullen, die vaak te pletter slaan of platgetrapt worden op de straat en de stoep).
En uiteraard moet de betreffende gemeente dan manschappen mobiliseren, om alle bevuilde straten weer schoon te maken. Want laten we eerlijk zijn: het ziet er ná zo’n carnavalsoptocht (net als elk jaar op 1 januari) steeds weer uit als een varkensstal (vastgekoekte confetti, platgetrapte zuurtjes en caramelsnoepjes, enzovoorts, enzovoorts…).
En zó gaat het elk jaar opnieuw......

Nu is het sowieso extra triest, dat je, als je een Brabander of Limburger bent en NIET van carnaval houdt, tijdens die "dwaze dagen" geen énkel alternatief hebt.
Want: het carnaval is overal. O-v-e-r-a-l! Zelfs aan de andere kant van de grens (in Duitsland) ben je er niet vanaf. Sterker nog: dáár zijn ze nóg fanatieker wat het feestvieren betreft!

Carnaval dicteert in grote mate het sociale en culturele (uitgaans)leven. Haal het maar niet in je hoofd om iets cultureels te organiseren, dat niets met carnaval te maken heeft: dat is bij voorbaat al gedoemd om een grote mislukking te worden! En ook de winkeltijden zijn (aan beide kanten van de grens) aan de carnavalsdagen aangepast.

Dus het enige alternatief dat je hebt: een uurtje naar de Ikea (met je Family-card) om koffie te drinken en de carnavals-terreur te ontlopen (een hoeraatje voor de Ikea!!!).

Qua "échte horeca" zijn er jammergenoeg maar een paar café’s die geen "carnavals-shit" draaien, maar die moet je dus zoeken met een zaklampje…
En als je (zoals ik) geen kroegtijger bent, nou… dan ben je dus dubbel de pisang.
Carnaval komt namelijk vooral neer op: veel bier en andere alcoholhoudende drank nuttigen (ín of vóór het café), en of dat nou mét of zónder carnavalsmuziek (lees: herrie) is, het principe blijft hetzelfde: jezelf helemaal klem zuipen, en dan liefst met veel én stokoude óf afgezaagde carnavalskrakers (met "dank" aan dat afgrijselijke, super-sukkelige "Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer", dat wat mij betreft liever gisteren dan morgen moet worden opgeheven).

Het wordt onderhand eens tijd, dat de niet-carnavalisten uit hun verdomhoekje worden gehaald.
Mijn oproep naar gemeenten in Brabant en Limburg: ga eens onderzoeken (via een enquete bijvoorbeeld) hoeveel mensen binnen de gemeentegrenzen niet van de carnavals-terreur houden, en organiseer tijdens die dagen iets voor hún (op een locatie waar géén raar uitgedoste en overdreven vrolijk uitziende en naar alcohol en sigarettenrook meurende feestvierders te vinden zijn).
Ik weet nú al, dat zoiets een héél groot succes zal worden!