donderdag 29 mei 2008

Alleenstaanden-discriminatie

Alleenstaanden worden in deze maatschappij gebruikt als melkkoe. Ze worden onrechtvaardig behandeld door de overheid én de samenleving. En dat alleen om gezinnen (bestaand uit twee ouders mét kinderen dus) in de watten te leggen. Uiteraard zijn er ook éénouder-gezinnen die het met meerdere kinderen stukken moeilijker hebben, maar die bedoel ik dus niet in dit geval…

Alleenstaanden (en óók de bewust kinderlozen onder ons) moeten meebetalen aan allerlei faciliteiten, waarvan zij geen gebruik kunnen maken. Met andere woorden: de alleenstaanden moeten bloeden voor de gezinnen, die het relatief gezien en in het algemeen tóch wel iets makkelijker hebben (de meeste gezinnen bestaan nl. uit tweeverdieners).
Ik verwijt de maatschappij en de politiek daarom ook een grote mate van egoïsme!

En dat ene L.J. van der Meer in het periodiek "Aaneen" van FNV Abvakabo het argument gebruikt, dat er omwille van de economie voldoende kinderen moeten worden geboren (en dat dit dan gestimuleerd zou moeten worden) vind ik totale bullshit!!!

Wat interesseert mij de economie? Die draait toch zoals ie draait! Of er nou méér of minder kids zijn! Het gaat om het principe: mensen die kinderen willen (of ze nou samenwonen, alleenstaand zijn of getrouwd zijn) die nemen ze tóch wel. Of ze nou gebruik kunnen maken van "financiële stimuleringen" of niet. Die koters komen er dan tóch wel!
Maar niemand hoeft willens-en-wetens te worden benadeeld, ten faveure van anderen die het toch al goed hebben!!!

Het meest eerlijke systeem dat er bestaat, is mensen (gezinnen, bewust kinderlozen óf alleenstaanden) voordeeltjes (én kinderbijslag) te gunnen naar rato van het inkomen. Rijken krijgen géén voordeeltjes meer (die krijgen ze meestal toch al op andere gebieden) en de minder goed bedeelden mogen wat mij betreft wat méér profiteren van allerlei voordelige regelingen.
Dat is wél zo fair!

Foto: © Sally

zaterdag 17 mei 2008

Daslook

Allium ursinum L., oftewel daslook is een fijne plant om in je tuin te hebben. Er komen mooie witte, stervormige bloemen aan.
Daslook is een in Nederland en België vrij zeldzame en wettelijk beschermde plant, behorend tot de lookfamilie. De soortaanduiding ursinum betekent "van de beren". Deze naam is ontstaan door een oud bijgeloof. Men geloofde dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Vandaar dat hij ook vaak "berelook" wordt genoemd. De naam "daslook" is waarschijnlijk afgeleid van het feit dat dassen vroeger onder deze plant hun hol hadden.

Daslook bloeit vanaf zijn 5e levensjaar (tussen eind april en eind mei) en wordt meestal niet ouder dan 7 á 8 jaar. In de zomer zijn alle bovengrondse delen van de plant verdwenen.
De voortplanting vindt plaats d.m.v. zaad en niet door nieuwe bollen (zoals bijvoorbeeld bij tulpen of krokussen). Daslook is dus een "buitenbeentje" in de wereld van de bolgewassen. Tevens is het een zogenaamde "koudekiemer". Dat wil zeggen, dat de zaden pas kunnen kiemen, als ze een vorstperiode hebben ondergaan.
De plant komt met name voor in schaduwrijke, vochtige loofbossen, onder heggen én op losse, voedsel- en humusrijke bodems (die kalk bevatten).

In het Duitsland heet daslook "Bärlauch". Daar worden de bladeren vóór de bloei geoogst, en o.a. gebruikt als ingrediënt in brood, tapenade, sla, kruidenkaas, pesto of vers op de boterham. De smaak lijkt op die van bieslook (óók een lid van de uienfamilie).
Als de bladeren verwelken, is de uiengeur nog intensiever dan tijdens de bloei.

Daslook bevat veel nitraat, dat na het verwelken van de bladeren echter weer ten goede komt aan de planten die op dat moment bloeien (zoals de grote brandnetel en het kleefkruid). Geen wonder dus, dat deze planten goede vriendjes zijn.
Ook bevat daslook veel zwavelverbindingen, magnesium, mangaan en ijzer. Ondanks dit hoge zwavelgehalte (bij daslook is dit véél hoger dan bijvoorbeeld bij knoflook) heb je ná het eten ervan, géén last van mondgeur.

Dus: heb je een daslook-plant in je tuin, profiteer er dan van!


Daslook-recept:

Aardappelpuree met daslook (voor 4 personen)

Bereidingstijd: circa 40 minuten

500 gram aardappels (kruimig)
Zout
Gemalen zwarte peper
Nootmuskaat
150 ml volle melk (mits niet smeuig genoeg nog wat kookvocht toevoegen)
60 gram boter
Daslook naar smaak (smaakt relatief sterk, dus neem niet té veel!)

Bereiding:
De aardappels schillen, in stukken snijden en koken tot ze gaar zijn. Dan het kookvocht in een schone pan gieten. Dan de helft van de melk toevoegen en langzaam met de stamper pureren. Tenslotte de rest van de melk toevoegen. Mocht je de puree dan nog stééds te stevig vinden, voeg er nog wat van het kookvocht aan toe! Met zout, peper en nootmuskaat op smaak brengen. Was de daslook grondig, laat hem goed uitlekken en snijd de bladeren in dunne reepjes. De gesneden daslook én de boter als laatste aan de puree toevoegen.

Tip!
Voor bijzonder luchtige puree 50 ml melk en 100 ml slagroom gebruiken. De slagroom luchtig kloppen en kort vóór het opdienen door de puree mengen.

Foto: © Sally

donderdag 1 mei 2008

Koninginnedag (2)


Koninginnedag = legaal carnaval voor Protestanten!

Foto: © Sally