vrijdag 10 oktober 2008

Diamant

Astronomen hebben de ontdekking bekend gemaakt van de grootste diamant die ooit gevonden is. De kostbare edelsteen heeft een gewicht van tien miljard biljoen biljoen karaat!

De ruimtediamant is feitelijk een enorme brok gekristalliseerde koolstof, met een diameter van 4000 kilometer. De steen vormt het hart van een uitgedoofde ster die een witte dwerg wordt genoemd en bevindt zich op een afstand van 50 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Centaurus.

Astronomen hebben de ruimtediamant "Lucy" genoemd, een verwijzing naar het bekende lied van The Beatles: "Lucy in the Sky with Diamonds". De steen overklast alle diamanten die ooit op aarde gevonden zijn. De grootste "aardse" diamant is gevonden in Zuid-Afrika en heeft een gewicht van 546 karaat. Deze diamant staat bekend als de Star of Africa en behoort nu tot de Kroonjuwelen van Engeland.

Lucy, die officieel bekend staat als BPM 37093, is feitelijk een gekristalliseerde witte dwerg, de naakte kern van een zonachtige ster. Een witte dwerg bestaat vooral uit koolstof (met wat zuurstof), omringd door een "atmosfeer" van waterstof en helium. De koolstof van deze witte dwerg is gekristalliseerd tot de grootste diamant in de Melkweg.

Bron: astrostart.nl, 30 december 2007