vrijdag 28 augustus 2009

Koningshuis en privacy

Ik heb he-le-maal-niks met het koningshuis, maar wat betreft z’n privacy als privé-persoon in privé-tijd, geef ik Willem-Alexander 100% gelijk! Iedereen moet in zijn privéleven aanspraak kunnen maken op privacy en dat dan ook krijgen!

Uiteraard is Willem-Alexander een persoon die al vanaf zijn geboorte in de belangstelling staat, vanwege het feit dat hij de kroonprins is en dus ook een representatieve functie bekleedt. Maar dat representatieve houdt naar mijn mening op, nadat de representatieve taak is vervuld.

Let wel: de meeste leden van het koningshuis moeten méér uren paraat zijn, dan Jan Doorsnee. En van dat "paraat staan voor representatie van Nederland in het buitenland", kom je als lid van de koninklijke familie niet zomaar af. Het is geen kwestie van: even ontslag nemen, en dan ben je van de pers en de camera’s verlost.
Mijn mening wat betreft de privacy van het koningshuis in-het-algemeen en Willem-Alexander en zijn gezin in-het-bijzonder:
Officiële zaken: fotograferen en filmen OK
Privé-zaken en vrije tijd (óók vakantie): fotograferen en filmen NEE

En trouwens: als incidentele lezer van roddelbladen en regelmatige lezer van vrouwen- en woonbladen, maakt het mij eerlijk gezegd geen ene moer uit of ik nou een ongedwongen privé-foto van Willem-Alexander bij een geschreven tekst zie staan, of gewoon een geposeerde. En ik hoef ook niet persé Jan Smit of Frans Bauer in hun zwembroek te zien, of Jan Keizer, die thuis in de woonkamer met zijn hele familie voor de lens van Edwin Smulders poseert. Okee, als ze zélf graag willen poseren is dat hún ding, maar voor mij, als lezer van een dergelijk blad, hoeven BN-ers etc. absoluut niet in hun privacy te worden aangetast.

Dat je het maar effe weet!!!

P.S.: Willem-Alexander: nog gefeliciteerd met het winnen van de rechtszaak tegen persbureau Associated Press!

dinsdag 25 augustus 2009

Privacy

Tot op de dag van vandaag geldt het "Recht op vrije meningsuiting" als het kostbaarste goed dat we hebben.
Wat mij betreft mag daar vanaf vandaag nog een ander recht aan toegevoegd worden, namelijk: het "Recht op privacy". Je kunt als normaal, doorsnee burger (laat staan als BN-er of andersoortig bekend persoon) nérgens meer gaan of staan, zonder dat je wel ergens (meestal ongewild en zónder je persoonlijke toestemming) wordt geconfronteerd met een foto- of filmcamera, die foto’s of bewegende beelden van je maakt.
Nou, je kunt mij, als persoon die erg op haar privacy gesteld is, niet bozer krijgen.

Bij openlucht-concerten, tijdens festivals, op toeristische plekjes en zélfs (ik verzin het niet!) bij lezingen (of andere activiteiten) in een willekeurige openbare bibliotheek staat er altijd wel iemand met een camera in de aanslag. Vaak wordt in dit laatste geval (de bibliotheek) als excuus aangedragen, dat men richting de "subsidie-verstrekker" wil kunnen tonen, hoeveel belangstellenden er aanwezig waren. Maar sommige personen (ook al zijn ze niet bekend) hebben daar geen zin in!!!

Hoe vaak heb ik al aangegeven dat ik niet op een foto wens te komen, omdat ik geen trek erin heb, om in weet-ik-veel-hoeveel fotoarchieven en -archiefjes van anderen te belanden…

Het recht op privacy is een fundamenteel recht naar mijn mening. Sowieso als gewoon, doorsnee burger, maar ook als koning(in) of BN-er. Er is in die laatste 2 gevallen sowieso een duidelijk verschil tussen iemands "officiële, openbare leven" en "privé-leven". Maar zélfs binnen het kader van iemands officiële, dagelijkse beroepsbeoefening, moet het mogelijk kunnen zijn om foto- en filmcamera’s te weigeren, als de persoon in kwestie daar problemen mee heeft of gewoon aan zijn/haar eigen principes vasthoudt. Je bent als fotograaf zijnde, toch geen asociaal, die zijn camera als wapen of pressiemiddel gebruikt??!

Wat betreft het thema "Privacy", vind ik, dat er sowieso een betere, duidelijkere én algemeen bindende gedragscode hoort te komen voor fotografen en cameramensen. Net zozeer als dat het vanzelfsprekend is, dat je voor een mooie natuurfoto geen vogelnesten verstoort en niet onnodig planten etc. vertrapt, vind ik het normaal, dat iederéén recht heeft op privacy, en dat ook kenbaar mag maken. Hetgeen dan uiteraard gerespecteerd dient te worden!

Wat betreft de dames en heren fotografen en cameralieden: zij zouden eens moeten beginnen met beter te communiceren met de wereld om zich heen (een taak van het onderwijs en de opdrachtgever!); stukken socialer én communicatiever worden. En degene die zij voor hun lens willen hebben gewoon even vragen of dit akkoord is. Niet akkoord? Dan ook daadwerkelijk met rust laten!

Privacy is niet alleen een fundamenteel mensenrecht maar óók een fatsoenskwestie!