donderdag 24 september 2009

Nog een graadje warmer? (1)

Op 20 augustus 2009 was het weer raak: de thermometer wees hier in Kerkrade temperaturen bóven de 32°C aan. De warmste dag van het jaar; ja… zélfs van de afgelopen 20 jaar…… In de gebieden rond Zuid-Limburg was het óók al niet veel beter. Volgens radiozender BRF2 (voor het Duitstalige deel van België) werd plaatselijk 36°C gemeten.

Voor veel mensen (zowel zwaarlijvig als mager) die niet goed tegen warmte kunnen, is een dergelijke temperatuur ondraaglijk! Met name als je niet in een grote, luxe villa-met-hoge-plafonds-airco-en-grote-schaduwrijke-tuin woont, maar ergens in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Leeuwarden, Utrecht, Zierikzee, Enschede, Doetinchem, Eindhoven, Venlo of Heerlen, driehoog achter (op een klein kamertje) direct onder een plat dak.
Je kunt in dat geval natuurlijk wel de hele dag in het park gaan zitten, maar dat is praktisch gezien niet zo ideaal. En je wilt toch óók nog eens TV kijken met je bord op schoot, zonder gelijk een kop-als-een-biet te krijgen als je één hap van je warme maaltijd hebt genomen?!?

Hoe hoog moeten de temperaturen in de komende jaren nog oplopen, willen we drastische milieumaatregelen nemen om onszelf te beschermen???

En wat doet onze regering?!? He-le-maal NIKS!!!!!
Alle verkeer dat je op dagen met normale temperaturen ziet rijden, rijdt, vliegt en knettert op de extreem warme dagen nét zo vrolijk en massaal over de wegen en door het luchtruim als gewoonlijk.
Als we nog een tijd zo doorgaan als dat we nú doen, dan lachen de presentatrices van SBS6 niemand meer publiekelijk uit, omdat ze dan zélf van hun stokje gaan…

woensdag 9 september 2009

10 jaar Limburgse bejaarden-omroep

Deze maand bestaat de oudste provinciale Limburgse TV-zender, L1, 10 jaar. Dat is in mijn ogen 10 jaar teveel.
Vroeger heette deze omroep "Regionale Omroep Zuid", kortweg ROZ. Maar wat betreft radio- en TV maken, hebben ze er niet bijster veel bijgeleerd. Het is nog steeds een typisch Rooms-Katholieke omroep voor bejaarden en "allesvreters", die voornamelijk gezellig wil zijn.
In mijn ogen is L1 een grove belediging voor de kijkers en luisteraars.
Zélfs de KRO is nog iets dynamischer……

De radio- en TV programma’s die L1 uitzendt zijn:
Traag
Betuttelend
Slaapverwekkend saai
Truttig
Semi-amateuristisch
Weinig kritisch
Stoffig
Infantiel
Zouteloos
Burgerlijk
Gezapig
Niet dynamisch
Te voorspelbaar
Anti-jongeren (10 t/m 30 jaar)
Te weinig jonge gezichten
Te weinig divers (vooral wat muziek betreft)
Te veel Rowwen Heze-, Rieu- en Leers-georiënteerd (met name bij Limbourgeois)

Bovendien probeert L1 Limburg te promoten als zijnde een bruisende, dynamische provincie. Op een weinig inventieve en succesvolle manier overigens.

Het nieuws wordt gepresenteerd door een paar gezapige 45-plussers uit Maastricht, met van die "zeikstemmetjes". Terwijl de kijkers ook weleens een nieuwslezer á la Rick van de Westelaken (van het NOS-journaal) wil zien (qua leeftijd dan) met wat minder Maastrichts accent.

L1 is een stoffige, niet-dynamische omroep. Net zo stoffig als de herkenningstunes en de muziek die ze draaien. Want zeg nou zelf: verder dan André Rieu, Rowwen Heze, Thei & Marij, Wooden Chain, Ben Verdellen, Beppie Kraft, Sjef Diederen, Marleen, Frans Theunisz en nog wat van dat Limburgstalige gemiauw komen de dames en heren programmamakers zo te horen niet!

De herkenningstunes die gecomponeerd werden door Marlstone, de geluidsstudio van Beppie Kraft, ademen enkel traagheid en sufheid. Ik hoef zo’n tune alleen maar te horen, om gelijk te zappen naar een andere zender. Niet naar TV Totaal / TV Limburg overigens, want die zijn nóg een graadje erger…

Een ander punt waar ik heel erg triest van wordt: het muziekprogramma. Daar krijg je alleen maar videoclips te zien, van Limburgs talent (ahum), dat actueel een CD of CD-single heeft uitgebracht bij Marlstone. Iets anders krijg je dus bij voorbaat al niet te zien; daar heeft Marlstone wel voor gezorgd met hun monopoliepositie (zie ook: het stukje over de herkenningstunes). Je wordt bij L1 dus logischerwijze gehersenspoeld met allerlei k*tmuziek van uitsluitend Limburgstalige B-artiesten, die onder contract staan bij... juist… Marlstone. Terwijl iedereen weet dat er stukken méér (anderstalig) talent rondloopt in deze provincie!

Dus even opletten iedereen: heb je een videoclip gemaakt en wil je deze insturen, zet ‘m dan liever op youtube dan dat je ‘m opstuurt naar L1. Want daar zal ie dus nooit vertoond worden!!!
En dan vindt iedereen het gek, dat de Limburgse popmuziek op z’n gat ligt?!? Nog hartelijk dank daarvoor, Marlstone…

Kortom: wat mij betreft mag het liever vandaag dan morgen "aafgeloupe" zijn met L1. Deze omroep heeft absoluut geen meerwaarde en is onze "opcenten" beslist niet waard!
Je valt zélfs van de reclameblokken in slaap…