dinsdag 5 oktober 2010

Economische groeidwang

We willen steeds méér, steeds groter en steeds beter. Maar is dit wel zo nodig? Móet het persé altijd maar beter gaan met onze economie?
Laurens Jan Brinkhorst (vader van prinses Laurentien en ex-minister van Economische Zaken) beweerde ooit van wel:

"Het is naïef om vraagtekens te zetten bij groei. Géén groei zet onze samenleving zwaar onder druk. Je afvragen of groei wel echt nodig is, is onzinnig."

Nu is het algemeen bekend, dat met name hier in Nederland (maar ook in de ons omringende landen) de economie een bijna heilig begrip is. Voor een betere economie is het kabinet bereid om over lijken te gaan. Productie en verhandeling van wapens onethisch? Niet als de Nederlandse economie er beter van wordt!
Als het erop aan komt, wordt kostbare leefruimte & natuur zonder pardon opgeofferd en wordt de lucht nog verder vervuild. Het welzijn van de Nederlandse bevolking weegt bij lánge na niet op tegen een betere economie.

Heeft een héle provincie last van de vele vluchten van de extreem verouderde, meer lawaaiige en extreem vervuilende AWACS-vliegtuigen óf is er in de fusiegemeente Onderbanken e.o. een drastische stijging van allerlei chronische aandoeningen onder de bevolking (bijvoorbeeld stress, hoge bloeddruk, hartziekten, depressies en chronische slapeloosheid) door regelmatige en langdurige geluidshinder? Dan wordt dit laconiek weggewuifd. Ooit ten faveure van Jaap de Hoop Scheffer, die het kabinet graag in de NAVO-top zag zitten (uit strategisch en economisch oogpunt).

Wil Schiphol uitbreiden, dan wordt deze luchthaven geen strobreed in de weg gelegd. Al zijn er dan weer honderden omwonenden méér, die hierdoor slecht slapen of allerlei andere klachten krijgen: zolang de economie maar groeit wordt álles gedoogd.
Want: in Nederland regeert Koning Economie en niemand mag er ook maar íets van zeggen! Oftewel: in het Koninkrijk der Nederlanden draait alles om de centen!