maandag 7 april 2008

Jeugdsentiment (1)

Vroeger, in de jaren 70 en 80 had je een heleboel leuke series op TV.
Bijvoorbeeld: Medisch Centrum West, In de Vlaamsche Pot, Zeg eens Aaa, Knight Rider, Herenstraat 10, M.A.S.H., Fawlty Towers, De Fabriek, Monthy Python en The A-Team. Deze laatste was in de jaren 80 één van mijn absolute favorieten. Tot mijn grote blijdschap wordt deze serie nog regelmatig herhaald op diverse zenders.
De titel A-Team is trouwens een verwijzing naar de standaardbenaming voor de kleinste "Groene Baretten" legereenheid (commando’s).

De serie gaat over een groep huurlingen die in hun busje dwars door heel Amerika trekken.
Onderweg helpen ze "gewone" mensen in hun strijd tegen rijke criminelen en onderdrukkers. Kenmerkend voor de serie was de unieke combinatie van humor, stripachtige actie en jongensboek-achtig avontuur. Vandaag de dag wordt The A-Team gerekend tot het jeugdsentiment van de tweede babyboom-generatie (1970 – 1974). Ook heeft de serie een zekere cultstatus.
Opmerkelijk is dat de serie destijds veel controverse opriep, vanwege het vermeende geweldsgehalte en pro-militaire karakter. Vandaag de dag blijkt dat allemaal best mee te vallen: ondanks de ontelbare explosies, stunts, kogelregens en vuistgevechten, valt in de gehele serie slechts één zichtbare dode en vloeit er zelden bloed.
Eerst wilde men van The A-Team een serieuze actie-serie maken, maar al snel koos men voor een kinderlijker, minder gewelddadige en vooral humoristischer variant. De serie moest eigenlijk een soort parodie op actie- en oorlogsfilms worden. Dit verklaart waarom bij de actie, de verhalen, het acteerwerk en de muziek allemaal een tikkeltje overdreven werd.

The A-team bestond uit 4 personen (afgezien van het handjevol vrouwen en mannen, die af en toe in een minder prominente rol opdoken in de serie):

- Kolonel John (Hannibal) Smith, gespeeld door George Peppard
- Sergeant Bosco Albert (B.A.) Baracus, gespeeld door Mr. T.
- Luitenant Templeton Peck (Face), gespeeld door Dirk Benedict
- Kapitein H.M. (Howlin' Mad) Murdock, gespeeld door Dwight Schultz

Gedurende de opnames waren er strubbelingen tussen de acteurs. George Peppard (Hannibal) had er moeite mee dat Mr. T. populairder was dan hij, terwijl híj de enige geschoolde acteur van het stel was. Tijdens de eerste (dubbel)aflevering van seizoen 4 liep Mr. T zelfs kwaad van de set. Ze spraken 16 weken niet met elkaar, maar legden het later weer bij.

(wordt vervolgd…)

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor het duidelijke verhaal, heb er van genoten en ben weer wat wijzer :D