zondag 13 januari 2008

Red de paling

De paling is bijna uitgestorven (net als veel andere vissoorten, zoals de tonijn). Dus zou je denken: tijd om dit beestje te redden van een langzame maar onomkeerbare uitsterving.

Het grootste probleem waar de paling mee kampt: hij heeft geen mooi uiterlijk (althans in de ogen van Jan-en-Truus-Doorsnee). Als je het beest in zijn oogjes kijkt, smelt en zwijmel je niet weg; hij is niet knuffelig en aaibaar. Het is geen Jan Vayne, geen knuffelige Knut, geen schattig kippie of donzig kuikentje, geen lekker knuffelzangertje als Fransje Bauer of Jan Smit, geen gewilde ‘beauty’ zoals bijvoorbeeld een compleet goud- of wit/zilver-kleurige koi.
Nee, niets van dat alles. De paling is voor de doorsnee Nederlander een lelijk en glibberig beest.

De paling heeft, net als mensen wiens buitenkant niet gaaf, symmetrisch en ongeschonden is, een imago-probleem. Want: heb je zichtbare littekens, een hazelip, een klompvoet, grote of kleine(re) pigmentvlekken, of iets anders, dan is het al meteen gedaan met je sexy en knuffelige uiterlijk.
Wat dat betreft maken vele (domme en bekrompen) mensen geen verschil tussen een niet-perfect mens en een niet-zo-mooie vis.

En wist je dat vissen (dus ook de paling!) extreem veel gevoel hebben (gehoord in de uitzending “Dit Was Het Nieuws Niet” van omroep Llink, 27-12-2007). Dus het wordt tijd, dat we de paling eens wat diervriendelijker om zeep helpen.
In een tijd dat we honden en katten als kindertjes vertroetelen en het beste-van-het-beste te vreten geven en sommige hondensoorten design-halsbandjes en design-jasjes aantrekken, doden we de paling nog op een extreem wrede manier: eerst laten “stikken”, en het leven dát er dan nog in zit, d.m.v. een (zeer pijnlijke!!!) stalen pin door de kop, eruit rammen. Als dát geen reden genoeg is, om een diervriendelijker manier van visdoding te bedenken, nou dan weet ik het niet meer!

Ik roep bij deze alle vis-eters (inclusief Volendammers, Spakenburgers, Urkers etc.) op, om maximaal nog maar 1x in de week vis te eten (beter weinig vis, dan helemaal geen vis meer…). En dan graag christelijke hoeveelheden, anders schiet het nóg niet op!

En waar zijn trouwens Jan Smit, alle voormalige BZN-ers, Maribelle, Nick en Simon en al die andere palingvretende figuren??? Die zouden (i.p.v. het beestje nog langer uit te roeien) zich sterk moeten maken voor zijn instandhouding. Dat ben je als inwoner van een vissersdorp moreel aan deze vissoort (én alle andere) verplicht!!!

Eet smakelijk zullen we maar zeggen…

Geen opmerkingen: