zondag 3 februari 2008

Carnavalsterreur

De "drie dolle dagen" zijn weer aangebroken. Ik persoonlijk zit er niet bepaald op te wachten.
Want: op carnavalsmaandag tussen pakweg één en drie uur ’s middags, is er voor het "doorgaand verkeer" geen doorkomen meer aan. En dat in de hele provincie Brabant en Limburg.
En dan heb ik het nog niet eens over alle kinder-, en andere optochten, die de zondag ervóór plaatsvinden.

Bovendien vind ik carnaval je reinste verspilling van geld en grondstoffen (al die bomen die uiteindelijk omgezaagd worden voor de confetti, al die snoepjes, sinasappels en ander eetbare spullen, die vaak te pletter slaan of platgetrapt worden op de straat en de stoep).
En uiteraard moet de betreffende gemeente dan manschappen mobiliseren, om alle bevuilde straten weer schoon te maken. Want laten we eerlijk zijn: het ziet er ná zo’n carnavalsoptocht (net als elk jaar op 1 januari) steeds weer uit als een varkensstal (vastgekoekte confetti, platgetrapte zuurtjes en caramelsnoepjes, enzovoorts, enzovoorts…).
En zó gaat het elk jaar opnieuw......

Nu is het sowieso extra triest, dat je, als je een Brabander of Limburger bent en NIET van carnaval houdt, tijdens die "dwaze dagen" geen énkel alternatief hebt.
Want: het carnaval is overal. O-v-e-r-a-l! Zelfs aan de andere kant van de grens (in Duitsland) ben je er niet vanaf. Sterker nog: dáár zijn ze nóg fanatieker wat het feestvieren betreft!

Carnaval dicteert in grote mate het sociale en culturele (uitgaans)leven. Haal het maar niet in je hoofd om iets cultureels te organiseren, dat niets met carnaval te maken heeft: dat is bij voorbaat al gedoemd om een grote mislukking te worden! En ook de winkeltijden zijn (aan beide kanten van de grens) aan de carnavalsdagen aangepast.

Dus het enige alternatief dat je hebt: een uurtje naar de Ikea (met je Family-card) om koffie te drinken en de carnavals-terreur te ontlopen (een hoeraatje voor de Ikea!!!).

Qua "échte horeca" zijn er jammergenoeg maar een paar café’s die geen "carnavals-shit" draaien, maar die moet je dus zoeken met een zaklampje…
En als je (zoals ik) geen kroegtijger bent, nou… dan ben je dus dubbel de pisang.
Carnaval komt namelijk vooral neer op: veel bier en andere alcoholhoudende drank nuttigen (ín of vóór het café), en of dat nou mét of zónder carnavalsmuziek (lees: herrie) is, het principe blijft hetzelfde: jezelf helemaal klem zuipen, en dan liefst met veel én stokoude óf afgezaagde carnavalskrakers (met "dank" aan dat afgrijselijke, super-sukkelige "Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer", dat wat mij betreft liever gisteren dan morgen moet worden opgeheven).

Het wordt onderhand eens tijd, dat de niet-carnavalisten uit hun verdomhoekje worden gehaald.
Mijn oproep naar gemeenten in Brabant en Limburg: ga eens onderzoeken (via een enquete bijvoorbeeld) hoeveel mensen binnen de gemeentegrenzen niet van de carnavals-terreur houden, en organiseer tijdens die dagen iets voor hún (op een locatie waar géén raar uitgedoste en overdreven vrolijk uitziende en naar alcohol en sigarettenrook meurende feestvierders te vinden zijn).
Ik weet nú al, dat zoiets een héél groot succes zal worden!

Geen opmerkingen: