dinsdag 29 april 2008

Koninginnedag (1)


Spulletjes hergebruiken is beter voor het milieu én voor je portemonnee!
Op koninginnedag kun je als recycling-fan je hart ophalen (althans in de meeste gemeenten).
Struin gezellig over de vrijmarkt en kijk of er iets van je gading te vinden is. Zoek je iets speciaals? Een leuk Italiaans koffieservies, een set "koninklijke" wijnglazen, een tweedehands kinderfietsje, een niet-meer-zo-modern-maar-wel-degelijk scheerapparaat óf gewoon een leuke legpuzzel? Op de vrijmarkt vindt je het allemaal!
Maak een "boodschappenlijstje", vul je beurs met kleingeld, pak een stevige rugzak of boodschappenkarretje plús enkele plastic zakken (kan nooit kwaad) en stort je in het "Koninginnedag-gevoel".
Met een lekker warme jas en een beetje feestelijke oranje óf rood-wit-blauwe schmink op je wangen, kan je dag niet meer stuk!

Veel plezier!

Foto's: © Sally

woensdag 23 april 2008

Jeugdsentiment (3)

Laurence Tureaud oftewel Mr. T. (Chicago, 21 mei 1952), was bekend om zijn kapsel en de gouden sieraden om zijn nek. Mr. T. is 1,80 m en weegt tussen de 98 en 108 kg. De sieraden die hij rond zijn nek droeg waren zeker 300.000 dollar waard. Het kostte hem dagelijks een uur om de sieraden om te doen. 's Nachts werden de sieraden ultrasoon gereinigd. Soms sliep Laurence met de sieraden om zijn nek. Naar eigen zeggen om te voelen, hoe zijn voorouders (slaven), zich moeten hebben gevoeld.
Na de orkaan Katrina deed hij zijn sieraden af. De grote armoede die hij in New Orleans en omgeving gezien had, overtuigde hem dat hij niet zo opzichtig met al die gouden kettingen kon rondlopen.
Op een persconferentie werd hem gevraagd waarom hij de rol van de niet al te snuggere B.A. had geaccepteerd. Zijn antwoord luidde: "It takes a smart guy to play dumb" (alleen een slimme vent kan een dommerik spelen). Naar verluidt verdiende hij met zijn rol als B.A. $ 80.000 per week, en $ 15.000 per commercieel optreden.
Tegenwoordig woont Mr. T. in Sherman Oaks, Californië. Hij is alleenstaand en verschijnt af-en-toe in films en reclames. Eind jaren 90 werd er lymfklierkanker bij hem ontdekt. Hoewel hij afstand had genomen van het geloof, heeft hij zich bekeerd tot het christendom en is met enige regelmaat te zien op christelijke televisiekanalen. In 2001 heeft hij de lymfklierkanker overwonnen.
In 2006 heeft hij een aantal episodes opgenomen van "I pity the fool"; een televisieserie waarin hij optreedt als een motivatieguru. Recent wapenfeit: momenteel is Mr. T. op de Nederlandse televisie te zien in een reclamespotje van een bekende choco-reep-fabrikant.

Dirk Niewoehner (1 maart 1945) werd bekend als Templeton Peck (Face) in The A-Team. Zijn artiestennaam is ooit door zijn manager bedacht. Dirk at 's ochtends tijdens hun besprekingen namelijk gepocheerde eieren (‘Eggs Benedict’).
Hij speelde in verschillende theaters (o.a. op broadway) en in diverse films, maar brak pas écht door als Luitenant Starbuck in de TV-serie Battlestar Galactica. Later groeide Dirk Benedict, dankzij het succes van The A-team, uit tot een van de meest succesvolle Amerikaanse tv-sterren. Na The A-Team lukte het Benedict niet meer om het succes te evenaren: alle andere rollen die hij speelde stierven een anonieme dood.
In 1981 werd kanker ontdekt bij Benedict. Hij weigerde echter elke medische behandeling, koos voor de alternatieve geneeskunde en volgde een streng macro-biotisch dieet. Op deze manier genas hij van kanker. Na zijn genezing bekeerde Benedict zich tot het boeddhisme en begon hij met het schrijven van een boek over zijn genezingsproces. Verder schreef hij boeken over meditatie, boeddhisme en macrobiotiek. Van 1986 tot 1995 was Benedict getrouwd met Toni Hudson. Met haar heeft hij twee zoons, George en Roland (1988). Uit een eerdere relatie heeft hij nog een oudere zoon, John (1968).
Dirk maakte zijn regiedebuut met de film Christina’s Dream (1994); in 2001 regisseerde hij Cahoots.
In 2006 maakte Benedict een TV-comeback met Goldene Zeiten. In januari 2007 werd hij 3e in het programma Celebrity Big Brother, uitgezonden in Groot-Brittannië door Channel 4.

dinsdag 15 april 2008

Jeugdsentiment (2)

De acteurs:

John "Hannibal" Smith, gespeeld door George Peppard, is de sigaarrokende leider van het team. Zijn bijnaam is Hannibal omdat hij een briljant strateeg is. Hij is het brein achter de plannen om de missies tot een succesvol einde te brengen. Hannibal is bijna altijd "on the jazz", wat wil zeggen, dat hij een adrenaline-junkie is. Een van zijn favoriete uitspraken is: "I love it when a plan comes together" (ik houd ervan als een plan werkt).

Bosco Albert (B.A.) Baracus, gespeeld door Mr.T., wordt B.A. genoemd vanwege zijn "Bad Attitude" (een verwijzing naar het slaan van officieren). B.A. is de brute spierkracht én de techneut van het team. Ondanks dat hij er angstaanjagend uitziet, is hij dol op kinderen. B.A. heeft enorme vliegangst. Meestal wordt hij verdoofd voordat het A-Team een luchtreis gaat maken.

Luitenant Templeton Peck (Face), gespeeld door Dirk Benedict, is de regelneef van het team. Zonder enige moeite weet hij vanalles te regelen. Vooral bij vrouwen kan hij veel voor elkaar krijgen. Hij is een specialist in vermommingen en draagt daarom de bijnaam "Face".
Iedereen binnen het A-Team noemt Templeton gewoon Face. Murdock noemt hem bovendien Faceman en héél af-en-toe Faceguy en Faceyman.

Kapitein H.M. ("Howlin' Mad") Murdock, gespeeld door Dwight Schultz, is de piloot van het team. Hoewel hij officieel gek is verklaard, is hij een waardevol lid van het team. Hij doet vaak vreemd, maar weet zijn mannetje te staan. Hij is dol op dieren (vooral op zijn onzichtbare hondje Billy). Murdock wordt met rust gelaten, nadat Kolonel Lynch zichzelf in aflevering 1 ervan overtuigd heeft dat Murdock geestelijk gestoord is. Vaak moet Murdock voor een opdracht stiekem en omzichtig uit de psychiatrische inrichting ontsnappen.

In het "echte" leven ging het echter ietsje anders, dan in de serie…

George Peppard (Hannibal) leidde een leven vol problemen. Hij was bijna 30 jaar alcoholist (begon met drinken na de dood van zijn vader in 1951) en stopte definitief in 1978. Hij had in vele opzichten een zelf-destructieve persoonlijkheid: de vele vrouwen, zijn alcoholverslaving, het roken...
Hij kreeg nóóit de grote rol, die hij daadwerkelijk verdiende (hij brak bijna door in "Breakfast at Tiffany's", maar speelde de tweede viool in "Holly go Likely").
Na zijn A-Team-tijd speelde George nog in enkele films en TV-films. Noemenswaardig zijn de twee films uit de "Man Against the Mob"-reeks, en de oorlogsfilm "Night of the Fox". Op 3 maart 1994 werd Peppard's laatste TV-optreden uitgezonden: een gastrol in de TV-serie "Matlock".

Twee maanden later, op 8 mei 1994, overleed hij in het UCLA Medical Center in Los Angeles aan de gevolgen van een longontsteking. Enkele dagen daarvoor was hij opgenomen met ademhalingsproblemen. Peppard was onder behandeling voor longkanker. Door complicaties hierbij is de longontsteking ontstaan, waar hij uiteindelijk aan overleed. George Peppard werd 65 jaar, en ligt begraven in Detroit……

(wordt vervolgd…)

maandag 7 april 2008

Jeugdsentiment (1)

Vroeger, in de jaren 70 en 80 had je een heleboel leuke series op TV.
Bijvoorbeeld: Medisch Centrum West, In de Vlaamsche Pot, Zeg eens Aaa, Knight Rider, Herenstraat 10, M.A.S.H., Fawlty Towers, De Fabriek, Monthy Python en The A-Team. Deze laatste was in de jaren 80 één van mijn absolute favorieten. Tot mijn grote blijdschap wordt deze serie nog regelmatig herhaald op diverse zenders.
De titel A-Team is trouwens een verwijzing naar de standaardbenaming voor de kleinste "Groene Baretten" legereenheid (commando’s).

De serie gaat over een groep huurlingen die in hun busje dwars door heel Amerika trekken.
Onderweg helpen ze "gewone" mensen in hun strijd tegen rijke criminelen en onderdrukkers. Kenmerkend voor de serie was de unieke combinatie van humor, stripachtige actie en jongensboek-achtig avontuur. Vandaag de dag wordt The A-Team gerekend tot het jeugdsentiment van de tweede babyboom-generatie (1970 – 1974). Ook heeft de serie een zekere cultstatus.
Opmerkelijk is dat de serie destijds veel controverse opriep, vanwege het vermeende geweldsgehalte en pro-militaire karakter. Vandaag de dag blijkt dat allemaal best mee te vallen: ondanks de ontelbare explosies, stunts, kogelregens en vuistgevechten, valt in de gehele serie slechts één zichtbare dode en vloeit er zelden bloed.
Eerst wilde men van The A-Team een serieuze actie-serie maken, maar al snel koos men voor een kinderlijker, minder gewelddadige en vooral humoristischer variant. De serie moest eigenlijk een soort parodie op actie- en oorlogsfilms worden. Dit verklaart waarom bij de actie, de verhalen, het acteerwerk en de muziek allemaal een tikkeltje overdreven werd.

The A-team bestond uit 4 personen (afgezien van het handjevol vrouwen en mannen, die af en toe in een minder prominente rol opdoken in de serie):

- Kolonel John (Hannibal) Smith, gespeeld door George Peppard
- Sergeant Bosco Albert (B.A.) Baracus, gespeeld door Mr. T.
- Luitenant Templeton Peck (Face), gespeeld door Dirk Benedict
- Kapitein H.M. (Howlin' Mad) Murdock, gespeeld door Dwight Schultz

Gedurende de opnames waren er strubbelingen tussen de acteurs. George Peppard (Hannibal) had er moeite mee dat Mr. T. populairder was dan hij, terwijl híj de enige geschoolde acteur van het stel was. Tijdens de eerste (dubbel)aflevering van seizoen 4 liep Mr. T zelfs kwaad van de set. Ze spraken 16 weken niet met elkaar, maar legden het later weer bij.

(wordt vervolgd…)

woensdag 2 april 2008

Zuidenwind

Recept zuidenwind (alcoholvrij!):
10 cl Appelsap
10 cl Cola
IJsblokjes
Vermeng de ingrediënten plus wat ijsblokjes in een longdrinkglas grondig met elkaar.
Serveer met rietje en roerstaaf.

Proost!

Foto: © Sally