zaterdag 13 oktober 2007

Eigenbelang BV

Firma Eigenbelang BV, die ken je vast wel. Maar wat me in deze tijd voorál stoort aan dit soort BV’s: je ziet ze té vaak! En meestal is het ook nog zo, dat de "eigenaar" van zo’n "Eigenbelang BV" zich niet eens schaamt of geneert ervoor, maar in "onbedekte termen" ervoor uitkomt, dat het hem niks uitmaakt wat men over hem of haar denkt!
Ikke, ikke, en de rest kan stikke!

Zo had ik een jaar of 13 geleden een vriendje, die er op zijn beurt weer een kennissenkring op nahield in de regio Maasbree-Horst-Sevenum. We waren een keer te gast bij één van die vrienden-koppels, die allebei werkten en een jaartje daarvoor hun opknap-boerderijtje hadden voltooid.
Die zijn nu dus dik tevreden met alles, zou je denken. Maar nee, niets was minder waar. De vrouw des huizes (ze zal een jaartje of 32 zijn geweest op dat moment) gaf me te kennen dat ze nog lang niet van plan was om minder te gaan werken, en er al helemáál niets voor te voelen om via een duo-baan iemand anders (die het qua werk vinden minder goed getroffen had) een kans te geven. Ik weet nog dat ik die trut zo zat te bekijken en dat het bijna van haar gezicht af droop: "Werkelozen die willen gewoon niet werken, en mensen die geen werk kunnen vinden daar klopt iets niet mee". Oftewel: ík ben de beste en durf jij maar eens te zeggen dat het niet zo is! Over kortzichtigheid en vooroordelen gesproken….

Op de weg naar huis beet ik mijn toenmalige vriendje toe, dat die bitch niet goed snik was met haar werkelozen-discriminatie, en bovendien ook nog eens een egoïste van het zuiverste water. Vriendje bleef er volkomen laconiek onder.
Maar nu, terugkijkend op destijds, kan ik niet anders concluderen: vriendje was zélf óók zo’n zelfingenomen egoïst (óók Noord-Limburg). Nooit iets onbaatzuchtigs doen, vrijwilligerswerk was een onbekend woord, en het ergste: hij maakte verschrikkelijke muziek (zonder hart!) en zong bovendien super slecht Duits en Engels. Bizar genoeg had hij met het ten gehore brengen van deze "muzikale belediging van andermans gehoor" een heel aardige bijverdienste. Nou moet ik wel erbij vermelden dat Noord-Limburgers niet zo kieskeurig zijn wat amusement betreft. Als het maar platvloers is, niet veel kost (heel belangrijk!) en er genoeg alcohol (met name bier) geschonken wordt.

Een typisch (Noord-Limburgs) woord dat de gierigheid van de Noord-Limburger weergeeft (en waar ze elkaar onderling óók regelmatig van betichten) is: dichtgeneide (in normaal Nederlands: dichtgenaaide).
Jammer dat hier in Limburg zo’n grote verschillen zijn in mentaliteit van mensen.
De Noord-Limburger die egoistisch, hard en zakelijk is (uitgezonderd de mensen die al met pensioen zijn, want die hoeven niet meer te vechten voor hun hachje), en aan de andere kant de Zuid-Limburger, die het op dit moment weliswaar óók niet makkelijk heeft (er is hier gewoon véél te weinig werk, dus volksvertegenwoordigers: doe er wat aan!!!) maar die wel een luisterend oor heeft voor een ander en niet bij-alles-wat-ie-doet meteen denkt: kan ikzelf hier nog van profiteren?

Nederlanders, medelanders! Ik roep jullie bij deze op: ga voortaan niet meer naar Noord- maar alleen nog naar Zuid-Limburg op vakantie (voor de duidelijkheid: Zuid Limburg begint ergens tussen Echt en Roermond).
En boycot ook meteen al die Noord-Limburgse attracties die toch al niks voorstellen (Toverland, Aardbeienland, etc.). Koop geen champignons meer, die uit Horst en omstreken komen. Boycot Rowwen Hèze, en laat ze vooral geen CD’s meer uitbrengen (die zijn we toch al méér dan spuugzat!), koop geen vlaaien meer van die grote vlaai-producent (daar zitten niet weinig conserveringsmiddelen en caloriën in!) en bij deze óók nog een verzoekje aan de NS: haal een kilometer rails weg tussen Horst-Sevenum – Swalmen & Roermond – Echt.
Laat die Noord-Limburgers maar lekker heikneuteren daarboven…

Bij voorbaat dank voor de medewerking!

Geen opmerkingen: