maandag 12 november 2007

Flikken Maastricht

Het is toch wel ongelóóóóóóófelijk ongeloofwaardig. De TV-serie "Flikken Maastricht" is zoals de titel het al zegt, in Maastricht opgenomen.
Voor iedereen die het nog niet weet: Maastricht is de hoofdstad van Limburg. En wat wordt er in Limburg (en zelfs in de hoofdstad) gesproken??! Juist! ABN met een Limburgs accent, sóms plat Maastrichts en af-en-toe hoor je ook wel ABN (=Algemeen Beschaafd Nederlands) zónder accent.
Maar dat in de hele serie (tot nú toe!!!) nog geen énkele hoofdrolspeler of figurant te zien is geweest die met een accent spreekt, dat is toch zéééééééééér ongeloofwaardig.

De TROS (die deze saaie en "te Hollandse" serie uitzendt) zal waarschijnlijk alleen series op TV brengen, waarin je een Mokums, Goois of Brabants accent hoort. Dat laatste kan nog nét.
Maar… heren TV-bonzen, het is heus niet nodig om ABN met een Limburgs accent te ondertitelen. Jullie TV-kijkers zijn heus niet doof en/of achterlijk (al denken jullie dat waarschijnlijk).
Bovendien: jullie maken in deze serie gebruik van diverse mooie locaties én diverse faciliteiten (in principe een tegemoetkoming in de kosten), die betaald zijn/worden door het gehéle politiekorps Zuid-Limburg.

Dat vraagt om een deal: stop per direct met het "importeren" van acteurs (is behoorlijk asociaal en bovendien: Maastricht heeft een toneelacademie!!!) en geef ons lokaal en regionaal talent eens wat kansen (met een grote K).
En anders: gauw OPROTTEN naar waar je vandaan komt!!! Wie zei er ook alweer dat Limburgers gezellig zijn?

Geen opmerkingen: