zaterdag 22 december 2007

Muzikale kerst-terreur






We hadden geluk dit jaar. Toch nog een witte wereld in óns deel van Nederland. Al is het maar aangevroren mist, het zag er wél mooi uit (zie de foto’s hierboven)! Ben benieuwd of het ook een witte Kérst zal worden dit jaar…

Kerstmis is een tijd van bezinning en veel kerstmuziek (zowel in klassieke als in populaire varianten). Sommige (vreselijke) liedjes komen echter zó vaak voorbij, dat je het een ware kerst-terreur kunt noemen. Neem nou "All I want for Christmas is you" van Mariah Carey en "Rudolph the red-nosed reindeer": van die typisch Amerikaanse massaconsumptie-muziek, waar geen ziel in zit én die bovendien niks met de wáre aard van Kerstmis te maken hebben!

"All I want for Christmas" is een hap-slik-weg-nummer, zoals er tegenwoordig zovele zijn, overgoten met een kerst-, rinkelende belletjes-, en sexy gekrijs-sausje. En het komt er alwéér eens op neer, dat de zangeres suggereert dat ze met Kerstmis niet naar de nachtmis gaat of geniet van de gezelligheid en de warmte thuis, maar heel ándere plannen heeft (met een lekkere kerel het bed in te duiken of hem (desnoods) onder de kerstboom te pakken). Jammer dat zélfs Kerstmis (zowel in Amerika alsook in Europa) niet veilig is voor de (ver)sexualisering. Diep triest eigenlijk!

"Rudolph the red-nosed reindeer" heeft weliswaar via een omweg iets met Kerstmis te maken (de Kerstman & marketing-afdeling van de Coca-Cola Company (die zowel Rudolph als de Kerstman in zijn huidige uiterlijk en kleuren bedacht heeft), maar ook hier is de ware aard van het Kerstfeest ver te zoeken. De basis van het hele Kerstman-met-rendieren-verhaal is namelijk alleen maar: grotere-winsten-maken-door-gerichte-marketing. En blijkbaar hebben de Amerikanen zich dat hele (mooie) marketingplaatje met (verzonnen) verhaal erbij zó gewillig door de strot laten duwen, dat Coca-Cola (waarschijnlijk ergens in de jaren 50 of 60 dacht: nou, dan gaan we ook good old Europe bestoken met ons prachtige marketingconcept. En zo geschiedde.
Rudolph met zijn (rode!!!) neus, is dus uiteindelijk niet méér, dan een bedenksel van de marketing-afdeling van Coca-Cola.

De hierboven genoemde nummers (het zijn maar een paar voorbeelden uit hónderden liedjes die de plank volledig misslaan) zijn volgens mij fantástisch voor randdebielen-zonder-goede-muzieksmaak óf voor mensen die zich gewoon álles klakkeloos door de strot laten duwen (zélfs de grootste muziek-shit). Dat is de doorsnee wansmaak van de Nederlandse (c.q. Europese) muziek-consument, maar gelukkig zijn er ook mensen die een betere smaak hebben…

Wat mij persoonlijk betreft: ik hou van nummers als het goeie ouwe "I’m dreaming of a white Christmas". En wat is er mis met dat heerlijke (traditionele, Engelse) nummer "I saw three ships", gezongen door het Kings College Choir Cambridge!? Niks toch???
Mocht je nog een klein béétje (of iets méér) religieus zijn, dan is mijn absolute aanrader: de originele (Duitse!) versie van "Stille Nacht" (vandaar ook die tweede hoofdletter: Duitse spelling!).
Als je goed luistert naar de tekst, krijg je echt kippevel (maar dan moet je wél een redelijk woordje over de (oost-)grens spreken).
Een knap stukje tekst en muziek van de heren Mohr & Gruber, die "Stille Nacht" lang geleden schreven!

En wat betreft "All I want for Christmas" en al die andere hap-slik-weg-nummers: daarvoor mag er (wat mij persoonlijk betreft) vanaf 8 december 2008 een "openbare CD-verbranding" worden gehouden, onder het motto "Lang Leve De Goede Smaak".


Fijne Feestdagen iedereen!

En vriendin Sally: bedankt voor de mooie foto’s!!!


P.S.: Deze “brief” kreeg ik per mail doorgestuurd van een goede kennis. En wil hem jullie niet onthouden…

Zoals je weet zijn we dicht bij Zijn verjaardag. Elk jaar wordt die door ons gevierd.
Gedurende die tijd geven wij elkaar veel cadeautjes, is er muziek ter ere van Hem en het eten is uitstekend. Het is fijn om te weten, dat er nog mensen zijn die Zijn verjaardag niet vergeten zijn.
Vroeger wist iedereen nog de reden van Zijn feest, en waren ze dankbaar voor alles wat Hij voor ze deed. Maar in deze tijd weet bijna niemand dat meer. Families en vrienden komen bij elkaar en hebben een fijne tijd samen.
Ik kan me vorig jaar nog herinneren. Het was een groot feest met mooie gedekte tafels, heerlijke gerechten, fruit, noten, chocolade, gebak en drankjes. Ook de versieringen maakten het extra feestelijk. Maar weet je, Hij was niet uitgenodigd…
Hij was wel de ere-gast maar men was vergeten Hem een uitnodiging te sturen. Het feest was ter ere van Hem, maar Hij was er niet bij. En dat terwijl Hij er zo graag bij geweest zou zijn.
Om je de waarheid te zeggen: het verbaasde Hem niet, want ál de vorige jaren, vond Hij de deur gesloten.
Omdat Hij niet was uitgenodigd, besloot Hij tóch stilletjes binnen te gaan en in een hoekje naar het feest te kijken. Iedereen was aan het drinken, men vertelde elkaar moppen en ze lachten overal om. Ze hadden het geweldig.
Tot overmaat van ramp kwam er een dikke man in een rood pak binnen, met een lange witte baard. En steeds riep deze man “HO HO HO”. Hij leek wel dronken! Toen hij op een stoel ging zitten, kwamen alle kinderen aangerend alsof het feest voor hem was georganiseerd.
Om middernacht omhelsde iedereen elkaar; Hij stak Zijn armen wijd uit, en wachtte tot iemand Hem zou omhelzen. Maar niemand dacht eraan…
Toen ging men de pakjes uitpakken en Hij keek, of er voor Hem óók een pakje bij was. Maar nee, helaas…
Hoe zou jij je voelen als je jarig was en iedereen kreeg een cadeautje behalve jijzelf, de jarige?!?
Toen begreep Hij dat Hij niet welkom was en ging stilletjes weg.
Wat zou Hij het fijn vinden als je de volgende Kerst Hem liet meevieren. Dat Hij mee mocht delen in het feest, ter ere van het feit dat Hij méér dan 2000 jaar geleden geboren werd, om voor ons te sterven aan het kruis zodat wij mogen leven.

Zijn enige wens voor kerst is: dat jij gelooft met je hele hart, want Hij (Jezus) houdt van je…

Geen opmerkingen: